Så här gör du utsökta akvarellbilder med appen Waterlogue (iOS)

Vi har alla använt redigeringsprogram som är tänkta att förvandla våra bilder till vacker konst men hur ofta blir vi inte besvikna på resultaten?

Appen Waterlogue är undantaget! Denna ganska nya iPhoneapp gör så mycket mer än omvandla ett foto till en hyfsad målning. Den ger riktigt bra impressionistliknande resultat.

Waterlogue-AppAppen har skrivits av John Balestrieri och Robert Clair. Balestrieri, som numera är utvecklare av appen Tinybob, har länge varit fascinerad av datorgrafik. Han har även varit besviken på program som försöker förvandla foton till målningar. ”Resultaten är hemska, suddiga och slarviga” säger om om de bilder man oftast får. Så han beslöt sig för att ta fram en egen lösning.

Men Balestrieri började inte att skriva programkod direkt. I stället köpte han flera målerihandböcker och gick även igenom flera andra redigeringsprogram och fotofilter och
fann att de flesta använde sig av algoritmer från 70-talet. Med andra ord var det kanske inte så konstigt att de inte kunde återskapa en konstnärs handlag.

Med Waterlogue försökte Balestrieri och Clair att skriva nya algoritmer som skulle kunna få fram bilder liknade de som konstnärer kan skapa.

IMG_0347    IMG_0348

I lägen där äldre filter skapade klumpigt framställda bilder baserade på de pixlar som bilder utgjordes av skapar Waterlogue i stället linjer som mer efterliknar de penseldrag en konstnär drar, i stället för tusentals linjer förenklas det hela genom att minska antalet linjer till ett hundratal av de mest viktiga.

I nästa steg simulerar appen en riktigt måleriteknik genom att bygga upp lager efter lager med färg precis som en konstnär skulle ha gjort. Appen försöker efterlikna den utbredning och flöde som pigmentet i färgen skulle få på ett sugande papper.

Resultatet av Waterlogue-bilder är kanske inte perfekt, I många av de 12 olika förinställningarna får t.ex. ansikten mindre detaljer med ögon som blir för mörka. Det tar en liten stund att genomföra konverteringen av ett foto till ny bild men det är fascinerade att se hur bilden växer fram, streck för streck

WaterlogueInterface

Att använda Waterlogue är extremt enkelt med ett intuitivt användargränssnitt. Man börjar med att klicka på kameraikonen för att hämta en bild från kamerarullen och sedan väljer man bland de 12 olika filtren för att starta en konvertering. När man ser resultatet kan man jämföra det med originalet genom att svepa med fingret och växla mellan bilderna. Man ser även en mindre preview-ruta så man direkt kan se ungefär hur det färdiga resultatet blir.

IMG_0443

Ursprungsbild

 

IMG_0461

Under process….

IMG_0462

Under process….

  

IMG_0457

Klart! Klicka på bilden för att se resultatet!

Det är förvånandsvärt många bilder som man kan ge ett helt annat utseende på via Waterlogue. Landskapsbilder, porträtt och miljöer blir lätt till små konstverk som man inte behöver skämmas över att skriva ut och rama in.

Waterlogue har fått ett mycket positivt mottagande på App Store med 230 femstjärnor av 285 bedömningar och kan varmt rekommenderas. Priset ligger på blygsamma 29:-

Mer gratisläsning:
Inlagt under Exponering - Färg, Gratis, Mjukvara, Redigering och taggat med .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *