Manual Cam (iOS)

icon175x175Med Manual Cam har du full kontroll över dina bilder innan du tar dem

Manual Cam (40:-) från LOFOPI är en kameraapp som ger dig full kontroll över dina bilder, tack vare iOS 8. Om du har  sökt efter en kamerapp som ger dig möjlighet att finjustera dina bilder innan du tar dem är detta en suverän app att ha i sitt app-bibliotek.

manualcam1

Justeringsratten är exakt och lätt att använda

När man började använda sin iPhone för att fotografera har utvecklingen gått snabbt framåt. Den första ”riktiga” kameran kom med iPhone 4 i och med att man då fick tillgång till såväl bra kamera- som bildbearbetningsfunktioner. I alla fall enligt den tidens måttstock. När så iOS 8 kom har fotograferandet höjts ännu ett snäpp med förbättrad hårdvara och manuella kamerakontroller kan man testa med nya appar såsom Manual Cam som nu funnits i något år till ett vettigt pris.

Manual Cams användargränssnitt är enkelt och ”rakt på” så appen passar väl in i iOS-utseendet. Det finns tre olika färgschemata som man kan välja mellan (svart, vitt och grått – tyvärr inte guld). Knapparna är alla enkla att identifiera så att även nybörjare lätt kan förstå deras olika funktioner. Skivan i nedre vänstra hörnet gör det enkelt att justera med och avtryckarknappen går inte att missa. Visserligen är det lite annorlunda än en konventionell kamera så det tar lite tid att vänja sig. Men när man väl har lärt sig grunderna känns Manual Cam mer som en vanlig kamera att använda.

Sökaren (skärmen) återger motivet med full upplösning. Vill man ha kvadratiska kort klickar man på kugghjulet i hörnet och sedan på Polaroid-ikonen för att växla mellan 4:3 och 1:1. Du kan även välja olika filter (knappen med tre överkorsande cirklar) för att se hur resultatet skall bli i förväg. Det finns även möjlighet att aktivera ett rutmönster, växla mellan bakre och främre kameran och att slå på en timerfunktion (2-10 sek). För att finjustera appens utseende klickar man på pil-ikonen.

manualcam2

Anpassa slutartiderna efter ljusförhållandena

Så, vilka justeringsmöjligheter ger dig då Manual Cam?. Ja, framför allt de fyra viktigaste funktionerna: ISO-känslighet och exponering, slutarhastighet, vitbalans och skärpa. Klicka på den kontroll du vill ändra och använd justeringsratten för att ändra inställningen. Ratten är exakt och lätt att justera med och värdet ändras inte när man tar bort fingret från skärmen. När man har valt ett värde låses detta. Dubbelklicka bara på skärmen för att återgå till full automatik. Det finns även andra funktioner man kan använda såsom att dubbelklicka på skärpan, blomman går då över i macro-läget eller så dubbelklickar man för att ställa in skärpe- och exponeringspunkterna.

Som nämndes tidigare tar det lite tid att vänja sig vid appen. ”Spela-upp”-ikonen är t.ex. lite ologisk, den visar ett galleri med de bilder man har tagit med Manual Cam. Det hade varit mer logiskt att visa en miniatyrbild av den senast tagna bilden i stället för en pil för uppspelning.

Trots detta är Manual Cam ett välkommet tillskott till din app-samling och kan rekommenderas för alla som önskar att kunna få bättre kontroll över fotograferandet.

Här kan du hämta Manual Cam för endast 40:- 

 

FunktionerVideo

Kontroll:

  • manualcam5

    Välj mellan olika filter

    Vitbalans: för att få bättre färger, speciellt hudtoner.

  • Exponerinskompensation: hindrar bilder att bli för mörka eller ljusa eller för att bara kunna ge sina bilder ett mer artistiskt ljus.
  • Fokusering: välja den del av bilden som skall vara skarp eller lås skärpan för att underlätta macrofotografering.
  • ISO: få mycket bättre skärpa vid dåliga ljusförhållanden eller klarare bilder men mindre brus vid normalljus.
  • Slutarhastighet: för bilder av motiv i rörelse eller för att få snygga effekter såsom rörelseoskärpa.

Filter

Flera olika filter att välja mellan. Se hur bilden blir innan du tar den genom att svepa med fingret över skärmen.

Inställningar

Timer: ställ in fördröjning mellan 2-10 sekunder från det att du trycker på avtryckaren.
Rutmönster: gör det enklare att komponera bilden.
Bildformat: välj mellan kvadratiskt bild eller det normala 4:3 formatet.
Zoom vid skärpeinställning: sökaren zoomar automatiskt in för att underlätta exakt skärpeinställning.
Utseendet: välj personligt utseende på appen från Silver, Svart eller grått.
Möjlighet att GEO-tagga dina bilder

 Inlagt under Gratis, Kameraappar, Mjukvara.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *