6 viktiga färgkoncept för bättre fotografering med en mobilkamera

Hur kan kunskap om färg göra dig till en bättre mobilfotograf? Det finns så många sätt! I den här artikeln, ger Pamela H. Viola, prisbelönt konstnär och fotograf, en fascinerande introduktion till en värld av färg och dess betydelse i fotografi.

Färghjulet

farghjulVi lär oss som barn som rött, blått och gult är primära färger, och att färgerna direkt motsatta dem på ett färghjul (grön, orange och violett) är komplementfärger.

Primära nyanser anses vara rena dvs de är inte resultatet av en kombination av två eller flera separata färger. Komplementfärger är resultatet av blandning av två primära nyanser

Hur påverkar nu detta de bilder du tar? För att förenkla det hela börjar färg med ljus och fotografen samlar in det ljus som reflekteras från ett objekt. Genom att man förstår färger leder detta till fotografiska val som kan förbättra bilden och förmedlar fotografens ideér bättre .

Vi skall ta en titt på sex viktiga avgöranden när det gäller användandet av färg vid mobilfotografering. Inom foto brukar man prata om nyanser, mättnad och luminans så låt oss börja med dessa termer först.

1. Nyans
2 Mättnad
3. Ljusstyrka
4. Varma och kalla färger
5. Harmoni och disharmoni
6. Kontrast

Fler liknande artiklar om Fotolära som är värda att läsa:

Annons:Inlagt under Exponering - Färg, Fotolära.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *